Transportsystemer generelt

Hybrid, elbil, benzin eller diesel?

Der kan være mange årsager til at være på udkig efter en ny bil, og det kan være en reel udfordring at vælge en. I dag findes der både biler, der kører på benzin eller diesel, samt hybrid- og elbiler. Hvordan adskiller disse biltyper sig egentlig fra hinanden?

Benzinbil

Hvis man kører mange korte ture med en kold motor og primært kører rundt i byen, er det bedre at vælge en benzinbil fremfor en bil med dieselmotor. En dieselmotor kræver, at man kører mindst en halv times tid, hver gang man starter motoren. Hvis man ikke gør dette, kan man risikere, at den soder til og bliver ødelagt, hvilket kan blive en dyr fornøjelse. Afgifterne er desuden også mindre på benzinbiler end dieselbiler.

Dieselbil

Har man lang vej til arbejde, eller kun bruger bilen til længere udflugter, så kan man med fordel vælge en dieselbil, der kører langt på literen og dermed bruger mindre brændstof. Derfor er det ens kørselsmønster, der vil være afgørende for, om man skal vælge den ene eller anden løsning.

Elbil

En elbil er en elektrisk bil, der kører på strøm, da den har en elmotor, der ofte er drevet af batterier. Dette gør bilen utroligt støjsvag, og den udleder ikke skadelige stoffer, når den er færdigproduceret. Elbiler kommer med adskillige fordele og ulemper, hvor særligt miljøet og pris spiller ind. Elbiler er for eksempel meget miljøvenlige, både i henhold til udledning af CO2 og støj, og energieffektiviteten er højere end både diesel- og benzinbiler. Købsprisen på disse biler kan dog være ret høj og batterierne ligeså, og rækkevidden på en opladning være utilstrækkelig.

Hybrid

En hybridbil kører både på el og benzin, uden den behøver at skulle oplades. I stedet oplader bilen, mens den kører.

Da bilen delvist kører på el, vil man derfor bruge mindre benzin. Bilen styrer selv, hvornår den kører på det ene eller andet, afhængigt af, hvordan man kører bilen.

Afslutningsvis vil valget af bil mest af alt afhænge af både kørselsbehov og økonomi.

bard